Bahan-Bahan Membuat Puding Jagung:
- 5 biji telur
- 380 gm gula pasir/halus
- 180 gm tepung kastad
- 180 gm tepung gandum
- 600 ml santan kotak ditambah 600 ml air disatukan
- 1 tin jagung (krim)
- ½ tin jagung (whole kernel)-buang air & ambil biji jagungnya saja
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu teh vanilli
- Masukkan gula, tepung kastad & tepung gandum ke dlm sebuah mangkuk yg besar. Kocok sebentar lalu pecahkan telur ke dalamnya. Aduk rata.
- Kmd bubuh pula jagung krim, jagung biji, santan pekat, air, & vanilli. Kocok lagi lalu bubuh garam secukupnya.
- Bubuh adunan ini ke dalam sebuah periuk dan kacau sebentar di atas api yg sederhana shg adunan memekat.
- Akhir sekali, masukkan adonan yg telah pekat ke dalam loyang yg telah disapu sedikit minyak, kemudian kukus sehingga masak (kira-kira 20 menit).
- Keluarkan loyang dr kukusan dan tunggu shg pudding benar-benar sejuk sebelum dipotong.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar